Robo Grigorov: Žijem život, to je celé

Autor foto: Patrik Ratajský

Z Československa odišiel v 80-tych rokoch kvôli politickej situácii. Urobil by to znova? Ako sa díva na to, že mladí dnes opäť húfne odchádzajú? Sleduje politiku? Kedy vydá nový album? Spevák, ktorému dávajú rôzne nálepky, najčastejšie tú, že je rebelant. Je to však v prvom rade jeden z našich najlepších spevákov, skladateľov a hudobníkov, perfekcionista, ktorý nemá problém odpovedať na žiadnu otázku…

Nedávno som niekde čítal, že máte doma zásuvky plné hotových piesní, ktoré by vydali na niekoľko albumov. Čo bráni ich vydaniu?
Z mojej strany možno ten plný šuplík skladieb dokončiť. Chýba mi dokončiť už iba 10%, ale ako to už býva, posledných 10% býva najťažších.

Viem, že ste absolútny perfekcionista a na vašej tvorbe to vidieť. Koľkokrát dokážete prerobiť pesničku, kým ste s ňou absolútne spokojný?
Myslím, že neobmedzene, ak verím, že to, čo chcem v nahrávke počuť, sa dá dosiahnuť. Neviem, ale skladba by nemala byť považovaná za hotovú preto, že sa skončil termín v štúdiu.

Na albume Dych sa objavilo i niekoľko vašich textov. K novým pesničkám si píšete aj texty, alebo vám ich textujú Kamil Peteraj a Ľuboš Zeman, prípadne niekto iný?
Nové skladby sú zatiaľ väčšinou na texty Ľuba a Kamila. Ďalšie písali Vlado Krausz, Majo Brezáni a Ďuro Žák. Našlo by sa pár aj mojich, ale nie až tak veľa.

Píšete hudbu na hotové texty, alebo naopak?
V prevažnej väčšine áno. Neviem prečo, ale textári tiež vždy radšej píšu text ako prví. Výnimočne sa stane aj to, že mi niekto otextuje hotovú hudbu, ale v mojom prípade je to 1:10.

Autor foto: Pavel Danko (1987)

Album Dych ste mixovali „cez internet“ v Juhoafrickej republike. Ako k tomu prišlo?
Začalo sa to tak, že som sa nejakým omylom pred pár rokmi dostal k hudbe z Južnej Afriky. Počúval som tie albumy vždy v aute a miloval som od prvej chvíle ich zvuk. Postupne som si kúpil každý album, ktorý sa len dalo. Jedného dňa som prekonal sám seba a zavolal do štúdia blízko Joburgu, kde som veril, že by nám to mohlo spolu klapať. Mixovali sme naozaj cez skype a nebola to zlá skúsenosť.

Viem, že nemáte rád termíny, ale máte aspoň približnú víziu, kedy by ste mohli vydať nový album?
V živote mi vízie už viackrát nevyšli…

Ako sa vám osvedčilo vydanie albumu cez digitálne siete? Budete v tomto trende pokračovať, alebo vyjde nahrávka aj na CD?
Pre mňa je lepšie mať artefakt. Album považujem za možnosť obsiahnuť aj iné druhy umenia. Najmä výtvarné umenie a art design k albumu podľa mňa patria. Ak máte album iba na nete, nedosiahnete to. Môj posledný album bol vydaný na webe, ale mal aj uchopiteľnú formu. Vždy sa budem snažiť, aby to tak zostalo.

Čo vaše staršie nahrávky, ktoré vyšli na LP, alebo magnetofónových kazetách? Je vôbec šanca, že by sme sa ešte niekedy dočkali kompletnej diskografie Roba Grigorova na CD-čkach?
Zatiaľ to tak nevyzerá. Myslím, že minimálne jeden bývalý člen MIDI s tým zatiaľ nesúhlasil. Chceli sme už párkrát pripraviť CD s reedíciami s Julom Kinčekom pre Forzu. Práve z tohto dôvodu to nakoniec odišlo do out-u.

Viem si predstaviť, že máte diár zaplnený termínmi vystúpení, ale prevažne pre uzavretú spoločnosť. Dočkáme sa ešte niekedy vášho verejného vystúpenia? Predpokladám, že by ste nemali problém vypredať haly na Slovensku…
Nebránim sa koncertom. Hovorilo sa v nedávnej dobe o viacerých projektoch, naposledy s Polemicom. Keďže v súčasnosti nemám vlastnú kapelu, bolo by to ideálne. Možno sa v budúcnosti po albume niečo podobné zrealizuje.

Nedávno ste boli na zozname hostí narodeninového koncertu Mariky Gombitovej, no nakoniec ste na ňom nevystúpili. Môžem sa opýtať prečo?
Mal som aktivity, ktoré boli dohodnuté už skoro rok dopredu.

V osemdesiatych rokoch ste odišli žiť do Belgicka, prinútila vás k tomu politická situácia. Ako vnímate fakt, že (nielen) mladí ľudia dnes opúšťajú Slovensko a odchádzajú v nádeji na lepší život do zahraničia?
Držím im palce, ale naozaj ideálne by bolo zmeniť to tu doma tak, aby ľudia už nemuseli odísť. Aby mohli odísť len keď budú chcieť skúsiť žiť inde a nie preto, že inak nevedia zabezpečiť tok financií do rodiny.

Sledujete politické dianie na Slovensku?
Áno. Napríklad v čakárni u lekára, alebo keď vidím dôchodcu v samoobsluhe.

Ste v kontakte s ľuďmi po celej krajine. Nehovoria o tom, že mali predstavy o inom Slovensku, keď stáli vtedy na námestiach?
Zdá sa mi, že v poslednom čase nehovoria o ničom. To býva, že sa ľudia prispôsobujú, keď cítia, že sa nedá inak.

Povedzme, že by ste mali v súčasnosti toľko rokov, čo v roku 1988. Myslíte, že by ste rovnako uvažovali o odchode zo Slovenska?
Neviem. Nezáleží podľa mňa na rokoch, ale či vás niekde ešte baví alebo už nebaví žiť a potom hlavne, či si to premiestnenie dokážete aj zariadiť.  Výhoda EÚ je, že ak to chcete skúsiť inde, môžete.

Svoje piesne ste venovali tým, ktorých táto civilizácia pripravila o strechu nad hlavou, ale tiež obetiam rasizmu, pozornosť ste venovali indiánom. Možno vás označiť za filantropa a čomu sa v charitatívnom smere venujete v súčasnosti?
Zdá sa mi, že ak už človek urobí niečo pre druhých, je lepšie o tom mlčať. Raz to niekde v TV dosť trefne pomenoval Števo Skrúcaný.

Nevidieť vás v speváckych súťažiach, ako porotcu, nevidieť vás na scéne s muzikálmi, no verím, že ponuky na účinkovanie v nich určite dostávate. Ktorá bola najbizarnejšia?
Najbizarnejšia? Asi ponuka na funkciu predsedu poroty na súťaži maďarskej rockovej hudby. Dosť bizarné bolo, že šéf poroty, čiže ja, z tých skladieb nerozumel nič okrem szeretlek. Situáciu zachraňoval klavirista z Omegy, ktorý mi aspoň niečo prekladal do angličtiny.

Určite máte prehľad o dianí v slovenskej pop music. Čo si o jej súčasnom stave myslíte?
Niekedy sa mi zdá, že slovenská pop-music už ani nie je. Vyzerá to, že už zostal iba šoubiznis. To je síce podobné, ale nie to isté.

Podporujete aj mladých umelcov, naspievali ste napríklad dueto s Kristínou. O úspechy v šoubiznise sa pomalými, ale premyslenými krokmi snaží aj vaša dcéra. Sledujete jej postupy, prípadne snažíte sa jej pomôcť?
Možno by som ju vedel nasmerovať, keby o to prejavila záujem. Zatiaľ mi poslala iba jednu skladbu a tá sa mi páčila. Keď ma bude potrebovať, som tu pre ňu v zálohe, ale všetko ukazuje na to, že chce ísť skôr vlastnou cestou.

Hovoria o vás, že ste stále rebel, kontroverzný umelec, až podivín. Mám však pocit, že sú to iba nálepky, ktoré sa niekomu hodia „do krámu“ a s vami majú pramálo spoločného. Aký je Robo Grigorov v skutočnosti?
Keď to tak hovoria, asi ma takého vidia. V skutočnosti žijem život. To je celé.

Oficiálny FB profil Roba Grigorova / Oficiálny videokanál Roba Grigorova

Pavol Božík