S mladšou kópiou za pätami

Tak čo? Je Blíženec (Gemini Man), film, ktorého scenár bol hotový už koncom 90. rokov minulého storočia a hlavnú úlohu v ňom mal stvárniť Nicolas Cage, naozaj tak zbytočným filmom, ako sa to často objavuje na diskusných fórach? Nie! Aspoň nie pre mňa, čoby štyridsiatnika. Predpokladám teda, že moja generácia by v prevažnej miere mohla byť spokojná. Na druhej strane však veľmi dobre rozumiem i tomu, že súčasníci budú guľať očami.

Henry Brogan je elitný nájomný zabijak, absolútny profesionál, ktorý bez pochybností vždy stopercentne odvedie zadanú prácu. Pri poslednej zákazke sa však k nemu dostali informácie, ktoré nemal vedieť, preto sa ho jeho zamestnávateľ s ťažkým srdcom rozhodne nechať zlikvidovať. Koho však poslať na zabijaka, ktorý je v tejto brandži najlepší zo všetkých? 

Ideálny by bol Henryho dvojník, o niečo mladší, odolnejší a odhodlanejší. V spoločnosti Gemini, vedenej technokratom Clayem Verisem už roky prebieha tajný projekt, ktorý práve túto možnosť ponúka. 

Henry sa tak prvýkrát bojí o svoj život. V pätách má rovnocenného protivníka, ktorý predpovedá jeho každý krok a každý úder vracia silnejším protiúderom. V sprievode tajnej agentky Danny zbesilo uteká z krajiny do krajiny, než zistí, že pokiaľ má mať aspoň nejakú šancu na prežitie, musí sa svojmu prenasledovateľovi postaviť tvárou v tvár. V ponurých kulisách budapeštianskych katakomb sa mu ho konečne podarí zahnať do kúta, ale keď sa mu pozrie do očí, má zrazu oveľa viac otázok ako odpovedí. Proti nemu stojí jeho o tridsať rokov mladšie Ja. A stále ho chce zabiť.

To, že mladší Will Smith je výtvorom digitálnych technológií, pozornému oku diváka neujde. Pravdou však je, že keby som pred pár dňami nevidel posledného Terminátora, kde je obdobná technológia využitá v oveľa kratšej, no zásadnej scéne, zrejme by som sa pri sledovaní Blíženca divil na všetky strany. Technicky bol Terminátor dokonalejší, pre Blíženca však bolo treba mladšie Ja Willa Smitha vymodelovať prakticky pre celý film. To znamená, že reálny Will Smith natočil scény dvoch postáv a pre scény s jeho mladšou kópiou sa následne modelovala a počítačom prerábala tvár. Práve pre neexistenciu podobných technológií čakal scenár na realizáciu viac než dvadsať rokov.

Potom je tu príbeh, ktorý vo svojej podstate ostal v dobe spred dvadsiatich rokov, takže to znamená, že to má grády akčných filmov z deväťdesiatych rokov minulého storočia, je v tom hutná dávka sci-fi, ale napriek tomu to má hlavu i pätu a ešte aj nejakú myšlienku. V globále to znamená, že po dvoch hodinách sledovania filmu ma nebolí hlavu a nemám výčitky z toho, aký som starý, keď tomu vôbec, ale vôbec nerozumiem. Pre mňa osobne je tak koncepcia Blíženca plusom.

Avšak na druhej strane to tiež znamená, že tak, ako to bolo v deväťdesiatych rokoch, akčné filmy boli v prevažnej miere o akcii. Takže pomyselné bum bum bum zaberá prevažnú časť filmu a hoci je myšlienka celej akcie dostatočne vysvetlená, nie je vo filme dominantná. Pre milovníkov objavovania filmových exteriérov je napokon balzamom na duši fakt, že sa po stopách Willa Smitha môžu vydať do neďalekej Budapešti, v ktorej vznikla nie malá a v podstate zásadná časť filmu Blíženec, pričom ďalším plusom je, že Budapešť bola naozaj Budapešťou a nie napríklad Moskvou, ktorá sa nakrúcala v Budapešti.

Dovolím si tvrdiť, že keby sa písal rok 1999, tak si film Blíženec získa priaznivé ohlasy od divákov. V dnešnej dobe a pre generáciu súčasníkov je skôr zaujímavý z pohľadu digitálnych technológií, ktoré nie sú až tak dokonalé a mierne krívajúci príbeh môže byť dôvodom sklamania. Avšak stále si myslím, že moja generácia príjme film s nadhľadom, stotožní sa s jeho myšlienkou, zabaví sa niekoľkých naozaj vydarených suchých vtipoch a spokojne sa uloží na dobrú noc.

Spoločnosť Magic Box priniesla film Blíženec na DVD, Blu ray a tiež vo formáte 4K Ultra HD. Pri všetkých formátoch je k dispozícii vydarený český dabing, alebo dokonca slovenské titulky. Blu ray obsahuje slušnú dávku bonusového materiálu.

Pavol Božík
70%

Réžia: Ang Lee
Hrajú: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong, Douglas Hodge, Ralph Brown, Theodora Miranne, Linda Emond, Ilia Volok, David Shae, Björn Freiberg, Alexandra Szűcs, Kenny Sheard

Žáner: Sci-fi
Pôvodný názov: Gemini Man
Rok výroby: 2019 (11. október 2019)
Distribúcia: Magic Box
Rok vydania: 2020
Formát: DVD, Blu ray, 4K Ultra HD
Celková dĺžka: 117 minút
Zvuk (Blu ray): anglický (Dolby Atmos), český, maďarský, nemecký, poľský, ruský, turecký, španielský, (5.1)
Titulky (Blu ray): české, slovenské, anglické, arabské, dánske, fínske, maďarské, nemecké, nórske, poľské, portugalské, rumunské, ruské, grécke, španielské, švédske, turecké
Bonusy:
* Alternatívny začiatok
* Vynechané scény
* Vízia Anga Leeho
* Budúcnosť je tu
* … a mnoho ďalších