Práve vyšli dve nové zdravé knihy skúsených odborníkov – gastroenterológa Ladislava Kuželu a nutričnej špecialistky Jany Kondrcovej. Poradia vám, ako sa správne stravovať – konkrétnymi radami a osvedčenými tipmi. A tiež ako znížiť riziko, že dostanete rakovinu hrubého čreva, ktorá je na Slovensku veľmi rozšírená.
Jednoduchá a účinná prevencia rakoviny hrubého čreva (Ladislav Kužela)
Na Slovensku sa rakovina hrubého čreva (kolorektálny karcinóm) ročne diagnostikuje takmer 4 000 osobám a každý rok naň zomiera približne 2 000 ľudí. Slovensko je krajinou s druhým najvyšším výskytom týchto ochorení v Európe. Prečo je to tak a ako tento hrozivý vývoj zvrátiť? Aj o tom je nová kniha skúseného gastroenterológa Ladislava Kuželu Jednoduchá a účinná prevencia rakoviny hrubého čreva.
Zmena životného štýlu je dôležitým krokom, ktorá vie vaše zdravie ovplyvniť v ktorejkoľvek fáze života. Podniknite prvé kroky a predíďte tomuto nezriedka smrteľnému ochoreniu. Smutný trend pribúdajúcich prípadov rakoviny hrubého čreva sa dá zvrátiť iba dostatkom správnych informácií a poctivou prevenciou.
V tejto príručke nabitej informáciami a najnovšími vedeckými zisteniami vám jeden z najznámejších slovenských gastroenterológov doktor Kužela objasní, kde číha najväčšie nebezpečenstvo pri vzniku rakoviny hrubého čreva. Vysvetlí vám, ako s týmto ochorením súvisí životný štýl, aké škody môže napáchať nezdravo pripravené mäso, prečo sú rastliny pri znižovaní rizika vzniku rakoviny také zázračné a prečo je kolorektálny karcinóm strašiak, ktorého sa naozaj treba báť.
V závere knihy na vás čaká 10 vzorových receptov, ideálnych na zachovanie zdravia čriev. Ak by ste si chceli zostaviť celý jedálniček, viac ich nájdete v knihe Recepty pre zdravé črevo. O množstve ďalších užitočných informácií o tráviacej sústave sa dočítate v predchádzajúcich knihách doktora Kuželu: Zdravé črevo a trávenie a Zdravie bez liekov, ktoré vyšli vo vydavateľstve Príroda.
Výživne o výžive (Jana Kondrcová)
Viete, že všetko, o čom sme doteraz počúvali, že poobede sa nesmie jesť surové ovocie a sacharidová zelenina je proste nezmysel, ktorý nedáva zmysel a nie je vedecky podložený? Fermentovanie v našich črevách je veľmi potrebné, aby tu vôkol nás nebolo toľko ochorení a pribúdajúcich kilogramov.
Toto sú najčastejšie mýty, omyly a nefungujúce diéty. Výživne o výžive ponúka množstvo dobrých rád a tipov, ako sa lepšie stravovať. Kde robíme chyby, čo sme sa nesprávne naučili a stačí zmeniť málo, aby sme boli zdravší.
Či už chcete schudnúť, zlepšiť svoju energetickú hladinu alebo jednoducho iba prijať zdravší životný štýl, táto kniha bude vaším cenným sprievodcom, ktorý vám umožní robiť správne rozhodnutia v tom, čo jete. Vrelo ju odporúčam každému, kto hľadá hlbšie pochopenie výživy a chce mať pod kontrolou svoje zdravie, píše v knihe Jana Kondrcová.
Nepodľahnite super reklamám na ultraspracované potraviny. Kľúčom k dobrému zdraviu je zdravá strava, preto by ste mali porozumieť tomu, čo jete, čo potraviny obsahujú, ako ich kombinovať a aký majú vplyv na vaše telo.
Nutričná špecialistka Jana Kondrcová vo svojej knihe vyvracia mýty o stravovaní, ktorým všetci veríme. Zázračné diéty nefungujú a rýchle návody proste neexistujú…
- ako si správne vyskladať zdravý tanier počas celého dňa
- ako veľmi môže vaše trávenie ovplyvniť taká jednoduchá vec, ako správne žuvanie?
- Ako na trávenie vplýva spánok, stres či celkové psychické nastavenie?
Na konci knihy nájdete aj autorkine obľúbené recepty.
Milan Buno, knižný publicista