Dan Bárta opäť víri prach

Dan Bárta & Illustratosphere nahrali po dlhých siedmych rokoch štúdiový album. Vyšiel pod názvom Kráska a zvířený prach. Album obsahuje jedenásť nových pôvodných piesní a celkovo trinásť trackov, ktoré vznikli pod aranžérskym dohľadom Filipa Jelínka alebo ako výsledok spoločného hráčskeho ohmatávania a napínania základnej štruktúry piesne.

Žánrovo obtiažne zaraditeľný album s charakteristickým zvukom Illustratosphere, ktorý je nota bene tiež súčasťou autorskej práce, nakoľko sound design je dielom gitaristu Miroslava Chyšku, je i napriek pestrosti jednotlivých aranžmánov hutným a súdržným celkom postaveným na zmysle pre kompozíciu, citlivej interpretácie, kreativite a sile hráčskeho umu jednotlivých členov a textov Dana Bártu, ktoré sa vyznačujú jeho osobitou poetikou.

Dve piesne v angličtine z pera Alžběty Plívovej a jedna autorská dokonca v slovenčine, české texty dobre doplňujú. Rytmika, stálica Illustratosphere Robert Balzar a supernova Martin Valihora, hrá na novom albume v mimoriadnej harmónii a rozpoložení. Niektoré kusy sú intímne až minimalistické, iné košatejšie. Myslím, že sa nám podarilo vystihnúť sa a urobili sme krok správnym smerom a som si skoro istý, že fanúšikov opäť potešíme a ostatných príjemne prekvapíme, hovorí o novom albume spevák Dan Bárta.

Štúdiová novinka Kráska a zvířený prach vychádza digitálne, na CD a tiež aj ako vinylový dvojalbum.