No tak moment!

Ikona českého popu, spevák Dalibor Janda, nazval svoj (ak dobre počítam) pätnásty štúdiový album jednoducho, Moment. V titulnej piesni odkazuje na dôležité životné udalosti, avšak parafráza No tak moment!, presne vystihuje dojmy z jeho novinky.

Spomínam si na to celkom presne. Lámali sa osemdesiate roky, zhruba na polovicu. Môj otec sa vrátil zo služobnej cesty v Prahe a podáva mi vinylovú platňu. Na jej obale sedí na motorke nejaký zarastený chlapík, ktorý si zjavne hovorí Hurikán. Napriek tomu, že mi foter vysvetľuje, že si odstál dlhý rad pred Supraphonom na Václavskom námestí a keďže nevedel, čo mi má zobrať, zobral to, čo brali všetci, krčím nosom. Myslím, že meno Dalibor Janda som vtedy počul prvý raz, napriek tomu, že, ako sa dozvedám zo v súčasnosti tak hojne reprízovaných programov, v druhej časti našej, vtedy ešte spoločnej republiky, už bol hviezdou s nemalým počtom singlov.

Moje rozpaky z Hurikánu pomíňajú už pri prvom prehrávaní platne a po pár prvých pesničkách. Ten chlapík má neuveriteľný hlas, chytľavé songy a texty zaujímavé aj pre chlapca, ktorým práve začína búšiť puberta. Dnes je na tom všetko najšokujúcejšie, že to čoskoro bude už neuveriteľných 40 rokov a po takomto dlhom čase, mám úplne rovnaké pocity nadšenia a spokojnosti pri počúvaní novinky Moment.

Moment totiž akoby odkazoval na najzásadnejšie momenty tvorby zlatého slávika Dalibora Jandu, ktorému v československej hudbe jednoznačne patrila druhá polovica osemdesiatych rokov a ani po prevrate sa nestratil a vo svojom vlastnom vydavateľstve Hurikán Records vydal viac než desiatku albumov, vrátane toho posledného. Materiál na platňu Moment vznikal neuveriteľný rok a pol a pri niekoľkonásobnom počúvaní, pričom tá nahrávka ma stále nesmierne baví, mám dojem, akoby sa Dalibor Janda vrátil k svojim koreňom.

Spevák je autorom všetkých piesní, k tej titulnej si dokonca napísal i skvelý text a v globále prostredníctvom noviniek dokazuje jednak to, že kultová autorská kombinácia Dalibor JandaJan Krůta funguje výborne aj po štyridsiatich rokoch, no na druhej strane nemá Dalibor Janda najmenší problém spolupracovať s o dve generáciami mladšími kolegami a aj Xindl X či Kapitán Demo mu vedia napísať texty, s ktorými sa stotožní nielen spevák, ale i jeho poslucháč.

Album prináša desať klasických jandoviek, teda muziku, pri ktorej si poslucháč veľmi rýchlo začne podupávať do rytmu, texty, ktorým sa ľahko uverí a Dalibora v dokonalej speváckej forme. Prekvapením je vydarený popový duet s Kapitánom Demom, ktorý by som, zvlášť od svojskej postavičky českého šoubiznisu, naozaj nečakal. To všetko robí z albumu Moment najlepší album Dalibora Jandu od čias jeho tretej platne Deset prstů pro život. Skvelá práca!

Moment, to ale nie je iba spomínaných desať piesní. Dohromady poslucháč nájde na CD verzii až 15 skladieb. Záverečné štyri majú prívlastok bonus. Ten by si zaslúžila i nová verzia hitu V pátem poschodí, s ktorej novou úpravou sa Dalibor Janda pohral veľmi citlivo a pravdupovediac, keby v budúcnosti pripravil album s podobnými úpravami svojich najväčších hitov, vôbec by som sa nebránil. Vinylová veriza albumu prináša 12 skladieb, z tých bonusových sa tam vošiel iba hit Hráli jsme kličkovanou vo verzii duetu s Jiřím Krampolom. Osobne by som síce viac volil hit Žít jako kaskadér v duete s Lucii Vondráčkovou, ale rozhodnutie bolo samozrejme na Daliborovi. Avšak v prípade, kedy je cena vinylovej platne niekoľkonásobne vyššia ako cena CD, odporúčam to, čo je vo svete už bežné, no v našich končinách skôr vzácne – majiteľovi vinylu by som poskytol kód pre digitálne stiahnutie, ak už nie celého albumu, tak aspoň piesní, ktoré sa na vinyl nevošli.

Zvlášť v tomto prípade by to bolo iba pre dobro veci, pretože už spomínaný duet s Lucii Vondráčkovou, temer jazzová veria piesne Večer s nostalgií a hit Jen ty samotná a já v česko – talianskej verzii a v duete s Andreou Kalivodovou sú rovnocennými skladbami, ktoré do koncepcie albumu prirodzene zapadajú. CD verziu albumu Moment bežne dostať aj u slovenských predajcov, vinyl si spevák distribuuje prostredníctvom vlastného e-shopu. Je to trochu komplikované a nákladnejšie, zvlášť kvôli výške poštovného mimo Česka, ale z vlastnej skúsenosti viem, že spevákova manželka Jiřina, ktorá sa o e-shop stará, urobí všetko pre zákazníkovu spokojnosť a komunikovať s ňou bola naozaj skvelá skúsenosť. Všetko sme hravo zvládli a pri počúvaní to už bola vyslovene jedna veľká radosť. Jednoducho, nádherný moment!

Pavol Božík
90%

ZOZNAM SKLADIEB (VINYL): Bílý karavan / Moment / Jsi můj sen / Kdo to schytá to ví jen bůh / Dál ti zpívám / Sbírka starých věcí / Venuše / Milion / Houpačky lásky / V pátém poschodí (2021) / Pudeme domů a budeme někoho pomlouvat (feat. Kapitán Demo) / Hráli jsme kličkovanou (feat. Jiří Krampol)